Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Všude dobře, doma nejlíp

16. 03. 2010 | Vaše příběhy

Moje mladší sestra byla, na rozdíl ode mne, vždycky domácí pecivál. Život ji ani nenutil být z domu, to já, celoživotní „světoběžník“ po lázních, jsem bývávala často i půlroku v kuse mimo domov, a vždy jsem ráda jezdívala k příbuzným na prázdniny. Sestra se mnou nikdy nechtěla jet.

Jednou jel tatínek na motorce ke známým pomáhat dělat nějaké zednické práce. Protože to bylo více než hodinu cesty, bylo jasné, že tam zůstane přes noc. Ivanka chtěla jet s ním, tak ji maminka vypravila. Po návratu nám tatínek vyprávěl, že přes den si hrála se svými vrstevnicemi, ale v noci se ho ptala, zda by mohli jet spát domů. Dalo mu moc vysvětlování, že to musí vydržet, protože nemůže cestovat sem a tam.

Přešlo pár let a přijeli k nám na návštěvu příbuzní z Rýmařova. Sestřenice, stejného věku jako Ivanka, ji zlákala a k našemu překvapení nám sdělila, že s nimi na týden odjede a my pro ni za týden přijedeme. Tehdy měla třináct let. Šok přišel večer, když nám telefonovali, že Iva hrozně brečí a chce zpátky. Otci nezbylo nic jiného,  než pro ni ráno jet.

Pak se již nedala přemluvit nikým.

Život šel dále, nastoupila do zaměstnání a najednou přišla celá nadšená, že pojede s kamarádkou, jejím synem a bratrem do Bulharska k moři. Dodnes přemýšlím, co ji zlákalo k cestě. Bylo jí dvacet tři roků, byla tedy mladá žena. Motiv její kamarádky byl jasný, ten poukaz byl pro čtyři osoby a nechtěla do chatky nikoho cizího. Ivanka v té době neměla žádnou známost a možná si myslela na svobodného Jarčina bratra. Nevím, nepřiznala se nám, i když jsme ji doma zrazovali, že je to na tři týdny a není zvyklá být bez nás. Měla pocit, že jí to nepřejeme.

Tak nám odjela, bylo nám po ní smutno a často jsme vzpomínali, jak se tam v tom Burgasu vlastně má. Hlavně jsme byli zvědavi na návrat.

Na příjezd „ztracené dcery“, tedy sestry nezapomenu snad do konce svých dnů, takový zážitek neočekával nikdo z rodiny. Bylo to brzy ráno, právě jsem vypravovala svoji dcerušku do školky, to léto tam chodila zkušebně, protože jsem již musela nastoupit do práce.

Sestra vypadala hrozně, vždycky bývala hodně štíhlá, ale vypadala jako kostlivec, bledá jako stěna, žádný náznak, že se vrací od moře. Upustila kufry, popadla do náruče neteřinku a brečela k nezastavení.

Ten den dcerka do školky nešla, sestra se jí prostě držela jako klíště. Až to slzavé údolí pominulo, konečně si uvařila kakao, které tři týdny neměla a na které byla každé ráno zvyklá. Teprve to ji dalo natolik dohromady, že mohla vyprávět.

Celá dovolená začala špatně již před odjezdem do Brna, rodina kámošky z práce se bavila zejména mezi sebou. V letadle bylo sestře špatně a bála se. Letěli menším letadlem, takže let nebyl klidný.

Z celé dovolené si užila moře a nějakých zážitků sotva čtyři dny, moc se nebavila a především jí bylo strašně smutno. Potom ke vší smůle dostala úplavici, museli zavolat doktora. Později si již doma z toho dělala legraci, ale když popisovala, jak lékař vytáhl rezavou stříkačku, tak přemýšlela, zda se před ním nemá dát na útěk.

Zbytek dovolené probíhal asi tak, že došla na toaletu, namotala si další papír a vrátila se zase zpátky. Nejhorší byly ty cesty v noci, když byla všude tma. Neudržela v sobě vůbec nic a byla již natolik zesláblá, že se doslova ploužila táborem jako mátoha.

Sama se divila, že přežila cestu domů, hlavně jízdu autobusem z Brna, snad vidina návratu ji dodala sil.

Teď jsem se vyděsila já: „A měla bys vůbec pít to kakao?“ Nestalo se vůbec nic, průjem zázrakem skončil a sestra řekla, že již nikdy více.

Po roce se zaláskovala, další rok následovala svatba a odstěhovala se k manželovi. Čekali jsme, co se bude dít, ale vše dopadlo dobře, zpočátku jezdívali docela často, ale pak přišly děti a cest začalo ubývat.

Dnes jezdí minimálně a přiznala se mi, že doma je prostě tam, kde má děti, manžela, svůj domek, pejska, prostě vlastní zázemí a my jí už nescházíme.

Když byly jejich děti větší, vyčítaly, že nikdy nebyly na dovolené. Přemohla se, všechno zařídila a jeli do Chorvatska. Vrátili se sdělením, že takových hororů jim není zapotřebí…

Ale to je již jiný příběh!

 

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkjasně
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles